Oliven - 4 varianter

Ikke på lager

DKK 133,00

Dunk med 2,5 kilo

Næsten som havde det været Ris fra Riis! Aldrig har jeg dog endnu været et sted, der var så svært at komme fra – ejeren ville simpelthen vise alting – hele processen i olivenforarbejdningen – og alle de varianter, der fremkommer ved de forskellige krydderier!

Her indsamler de nemlig selv krydderierne. Eller køber dem hos folk, der har indsamlet – for der er ingen kunstigt frembragte aromastoffer i mine oliven. Kun den rene vare. Med herlige friske krydderier.

Men igen – de er ikke økologiske, som nogle rykkede for – der er et stykke vej endnu! Næsten til hvert måltid under det mediteranske køkken dukker der oliven op på et tidspunkt – enten til at nippe til som en appetitvækker, i maden eller som tilbehør til en frisk vin, øl, tapas eller anden spændende sag. Da jeg var nede og se om appelsinerne hang ordentligt, kom jeg forbi dette aftenscenarium, som jeg bare ikke kunne stå for.

Aceituna Sevillana, partida, morada og coqillo. En anden mulighed er Sevillana i en ekstra krydderlage, vel at mærke med krydderier, de selv har samlet i bjergene.

Det er helt eventyrligt hvilken charme og velsmag, krydderierne tilsætter de grønne oliven – så her er altså et svært valg, hvis man da ikke springer valget over og prøver begge varianter!

Og så lige til en episode, der vakte stor morskab på det lille olivensted.

Jeg fortalte, at nogle sidste år oplevelse, at bøtten begyndte at svulme og at processerne gik i gang. Helt naturligt, fortalte de. De oliven, der er i bøtterne er helt friske og som lagen trænger ind fortrænges væsken og frugten tager smag. Hvis frugten opbevares køligt er alt i orden og smagen er perfekt.

Husk, at når der er åbnet for bøtten skal frugten opbevares under køl – men så skal den kunne holde sig op til 6 mdr. – farven tager en noget mørkere glød hvis man opbevarer bøtten udenfor køleskabet!